Цените на петрола удължиха ралито си  в понеделник на фона

...
Цените на петрола удължиха ралито си  в понеделник на фона
Коментари Харесай

Цените на петрола започват седмицата в зелената територия

Цените на петрола удължиха ралито си  в понеделник на фона на възходящия апетити на вложителите, подхранен от информацията, че разновидността Омикрон на ковид може да не предизвиква по-тежко заболяване и евентуално ще има лимитирано влияние върху световното търсене на гориво.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент нарастна с 1,09 $, или 1,45%, до 76,24 $ за барел, следвайки растеж от 1% в петък. Цената на американският лек недопечен нефт WTI се увеличи с 1,19 $, или 1,66%, до 72,86 $ за барел, откакто в миналата сесия също набъбна с 1%.

И двата бенчмарка напреднаха с към 8% през предходната седмица, записвайки първи седмичен растеж в границите на седем седмици. Те към този момент възвърнаха повече от половината от загубите, донесени от новината за откриването на Омикрон на 25 ноемвир.

„ Има възходящо облекчение, защото рискът от насърчаване на по-тежко заболяване от Омикрон се преглежда като невисок. Вниманието на пазарите се пренасочи към идващите дейности на ОПЕК+ “, разяснява  Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

През предходната седмица южноафрикански учени обявиха, че не виждат признаци разновидността Омикрон да предизвиква по-тежко заболяване. В същото време здравните управляващи във Англия оповестиха, че слагането на бустерна доза възвръща доста отбраната против леко заболяване, породено от Омикрон.

Инвеститорите наблюдават деликатно мненията, идващи от Организацията на страните експортьори на нефт (ОПЕК) и техните съдружници, отпред с Русия, известни като ОПЕК +. Следващата среща на групата е на 4 януари, като по-рано този месец тя се контракти да се придържа към актуалната си политика за увеличение на доставките на нефт с 400 хиляди барела дневно всеки месец.

Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, в неделя предвижда растеж на своя Брутният вътрешен продукт от 2,9% тази година, последван от растеж от 7,4% през 2022 година

Кралството не разкрива цената на петрола, която планува при изчислението на бюджета си, само че Моника Малик, основен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank, оцени, че евентуално ще базира бюджета си за 2022 година при съмнение за цена от 50 до 55 $ за барел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР